-->

Karetní hra Rummy - Pravidla

  • Počet Hráčů: pro 2 až 6 hráčů
  • Druh Karet: 1 nebo 2 balíčky Francouzské (52 karet)
  • Doporučený věk: od 8 let
  • Cíl hry: Při jedné hře, uzavřít hru vyložením všech karet. Při delší hře, nasbírat nejvíce bodů.

Rummy karetní hra

Původní varianta u nás jedná z nejoblíbenějších karetních her Žolíky. Hra se dá hrát ve dvou nebo více hráčích, při více než 6 hráčích se používá i druhý balíček hracích karet.

Cíl hry Rummy

Rummy je hra při níž je hlavním cílem seskládat v ruce vhodné karty a vykládat je na stůl, tak aby vám nakonec v ruce nezbyli žádné karty. Hráč, který se jako první zbaví všech svých karet vyhrává kolo a ostatní dostávají trestné body podle karet v ruce, které jim zůstali . Rummy povoluje vykládání dvou různých karetních kombinací.
Postupky
Postupka obsahuje tři nebo více karet stejné barvy následujících po sobě v karetním sledu. Při vytváření postupek je možné použít Eso jako nízkou kartu (A, 2, 3), nebo jako vysokou kartu (Q, K, A), ale ne jako obě zároveň (K, A, 2)
Sety
Set je trojice nebo čtveřice karet stejné hodnoty a rozdílné barvy

Pravidla hry Rummy

Rozdávání

   Každému z hráčů se na začátku hry rozdají karty. Při hře dvou, tří, nebo čtyř hráčů se každému rozdá 10 karet. Pokud se Rummy hraje v pěti nebo šesti hráčích karet se rozdává 7.

Průběh hry

   Hru začíná hráč po levici od rozdávajícího a pokračuje se po směru hodinových ručiček. Na začátku svého kola si hráč vždy ze zbývajícího balíčku lízne kartu a na konci kola kartu odloží lícem nahoru.
   Další možností je nelízat kartu a místo toho sebrat z odkládacího balíčku tu kartu,kterou poslední hráč odhodil. Pokud dojdou karty v balíčku, vezme se odkládací balíček a otočí se rubem nahoru a pokračuje se. Pokud má hráč v ruce alespoň tři karty tvořící Set nebo Postupku, může je během svého kola vyložit. 
   Pokud již je na stole vyloženo, může k vyloženým kartám kdokoliv z hráčů dokládat během svého kola karty.

Vykládání

   Vykládání je strategickou částí hry Rummy. Samozřejmě je nejvhodnější karty co nejdéle držet v ruce a tím co nejvíce omezit možnost dokládání protihráčů. Na druhou stranu, čím déle si karty v ruce držíme, tím více riskujeme to, že pokud někdo hru uzavře, nám zůstane v ruce více karet a tím i více trestných bodů.



Hodnoty karet ve hře Rummy a počítání skóre

   Ve chvíly kdy jeden z hráčů vyloží úspěšně na stůl všechny své karty a tím hru uzavře, nastává čas pro ostatní hráče spočítat a zapsat své trestné body.
   Piková královna má hodnotu 40 bodů. Eso se počítá za 15 bodů. Obrázkové karty J, Q, K a také 10 s vyjímkou pikové královny mají hodnotu 10 bodů. zbytek číselných karet má každá hodnotu 5 bodů.
   Hráč uzavírající hru dostává 25 plusových bodů.

Varianty hry Rummy

   V určitých typech her Rummy se v případě vyložení z ruky hráčům započítává dvojnásobný počet trestných bodů
   Varianta podobnější oblíbenější hře Žolíky, se hraje se jokery zamíchanými mezi zbytek karet, kde žolík může nahradit libovolnou kartu v setu nebo postupce. Žolík se počítá za 15 trestných bodů.
   Rychlejší variantou je hra, kde se odkládané karty skládají tak, že si hráč nemusí brát tu naposled odhozenou, ale může vzít jakoukoliv z nich.
   Po dohodě je možné hrát i s možností postupek K-A-2

1 komentář:

  1. Did you hear there is a 12 word sentence you can communicate to your crush... that will induce intense emotions of love and instinctual attraction to you deep within his chest?

    Because deep inside these 12 words is a "secret signal" that triggers a man's instinct to love, adore and protect you with all his heart...

    =====> 12 Words Who Fuel A Man's Desire Response

    This instinct is so built-in to a man's mind that it will make him try better than before to love and admire you.

    As a matter of fact, triggering this all-powerful instinct is absolutely mandatory to achieving the best ever relationship with your man that once you send your man one of these "Secret Signals"...

    ...You will soon notice him open his mind and soul for you in a way he haven't experienced before and he will perceive you as the one and only woman in the galaxy who has ever truly tempted him.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.