-->

Záchod - Pravidla

Počet Hráčů: 2 a více

Druh Karet: Jakýkoliv druh a typ karet - čím více karet tím delší hra
Doporučený věk: 3+
Cíl hry: Nasbírat největší počet karet




Hra Záchod

V jednoduchosti je krása. Pokud se jedná o karetní hry, tak záchod by podle tohoto rčení byla hra nejkrásnější. Nejatraktivnějším lákadle ke hře záchod je to, že nevyžaduje takřka žádnou přípravu a znalost. Díky tomu je hra vhodná i pro předškolní děti ve věku tak brzkém jako jsou 2 nebo 3 roky. Není potřeba při hře počítat, není potřeba mluvit. Princip hry je velmi podobný hře Mikádo, jen kromě hůlek se zde používají karty


Pravidla hry záchod

Jak se tedy záchod hraje? Na hrací plochu rozložíme, nebo spíše rozhodíme všechny karty, náhodně je rozprostřeme tak aby se částečně překrývaly. Dále ze dvou karet postavíme do středu stříšku ve tvaru obráceného V (té se říká záchod), jako když začínáme stavět domeček z karet. Jediné co je potřeba, postavit stříšku tak aby byla natolik stabilní, aby sama od sebe nespadla.
 Hra probíhá jednoduše. Každý z hráčů se snaží z hromádky na hrací ploše vytáhnout kartu, tak aby při tom neshodil postavený "záchod". Pokud hráč, který je na řadě, úspěšně vytáhne kartu, nechá si jí a získává bod. Pokud se při vytahování karty "záchod" sesype, ten kdo pád způsobil prohrává. S tím jak hra postupuje a karty ve středu ubývají, hra se stává těžší a těžší. Pokud se hráčům podaří dostat do fáze, že ze středu hrací plochy a zespodu "záchoda" odstraní všechny karty, hráč který odstraní poslední kartu získá i všechny karty ze kterých je "záchod" postaven.
Podle dohody je možné karty tahat jednou nebo oběma rukama, "záchodu" se však nikdo nesmí dotknout.


Vítěz

 Vítězem se stává hráč, který po sesbírání všech karet na stole má v ruce největší počet karet.


Pravidla záchod
Karetní hra Záchod


Varianty hry záchod


  • Záchod (stříška ve středu) je možno postavit z většího množství karet, domeček z karet libovolné velikosti, pro zvýšenou obtížnost.
  • Pro jednoduchost, hlavně při hře s dětmi je možné hrát s pravidlem, že pokud záchod spadne, hráč kartu na stůl vrátí a "záchod" se znovu postaví a hraje se dál.
  • Hru je možné hrát i způsobem, že hráč tahá karty do té doby dokud "záchod" nespadne, poté se znovu postaví a na tahu je další hráč.
  • Pokud jde o zvýšení obtížnosti hry, je možné postavit stříšku (záchod) z pěti karet a vrchol této stříšky používat jako odkládací místo na vytažené karty. Pro další zvýšenou obtížnost lze pravidla doplnit tím že odkládat se dá pouze ty karty které ladí s vrchní odloženou. například na žaludovou sedmu lze odložit žaludy, sedmy a nebo svrška a tím barvu změnit. U poslední varianty je potřeba tahat karty do té doby dokud si hráč nevytáhne kartu, kterou může přiložit.

1 komentář:

  1. Tak toto je opravdu super hra, rozvíjející hlavně trpělivost a soustředění! Díky moc za připomenutí.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.