-->

Kostková hra Macháček - Pravidla

  • Počet Hráčů: Minimálně dva hráči
  • Pomůcky: 2 Kostky (šestistranné)
  • Doporučený věk: 10 let+ - Jisté verze 18 let+
  • Cíl hry: Záleží podle typu hry. Zpravidla získat nejméně trestných bodů.




Macháček hra

   Macháček je oblíbená kostková hra pro dva nebo více hráčů. Jedinou hrací pomůckou jsou dvě šestihranné hrací kostky. Hlavní součástí hry je lhaní. Často je potřeba lhát nebo poznat, kdy soupeř lže a proto se nejedná o vhodnou hru pro mladší děti, pokud si zrovna nepřejete s dětmi řešit moralitu lží.
   Lze tedy očekávat že mezi nejlepší hráče této hry budou patřit ti, kteří nejlépe oklamou své protihráče, nebo ti schopni klam prohlédnout.

Pravidla hry Macháček

    První hráč hodí obě kostky tak aby nikdo kromě něj neviděl hozený výsledek. Poté oznámí číslo. Je možné oznámit číslo hozené nebo jiné vyšší, rozhodnutí je na hráči. Jedinou podmínkou je, že není možné nahlásit číslo nižší než to předchozí. Další protihráč na řadě má vždy dvě možnosti. 
  1. Pokud věří tak si od předchozího hráče kostky vezme a pokusí se hodit vyšší kombinaci. Nezáleží na tom jestli se mu to podaří nebo ne. nakonec musí vždy nahlásit vyšší hod i kdyby to byla lež.
  2. Pokud nevěří, že předchozí hráč hodit číslo, které oznámil, může ho vyzvat k odkrytí kostek. Pokud se prokáže, že měl pravdu a čísla se liší, dostává hráč, který byl odhalen trestný bod. Pokud se však hráč zmýlil a nahlášené číslo a to na kostkách je stejné dostává za chybné obvinění trestný bod on.
  • Hozené hodnoty

   Hozená čísla se vždy oznamují způsobem kde vyšší hozené číslo je na začátku. Např. Pokud je hozeno 4 a 5, hráč hlásí 54. pokud je hozeno 3 a 4, říká se 43.Není tedy možné nahlásit například 16, ale 61 je v pořádku.
   Dvojicím hozených čísel (dvě jedničky apod.) se říká indiáni a mají vždy vyšší hodnotu než dvojice jiných čísel
   Nejlepší možný hod je v této hře 1 a 2, tedy 21, Tomuto hodu se říká Macháček (šance 5,55%). Macháček se dá ve hře přehodit jen dalším Macháčkem.

Kostková hra Macháček
21 - Macháček
Hodnoty jsou tedy: 31 až 65 a poté 11 (indián), 22 (dva indiáni), až 66 (šest indiánů)
a nejvyšší možný hod 21 ( Macháček)



  • Trestné body

   Ve hře jsou 3 způsoby kdy může hráč získat trestný bod. Pokud byl odhalen při hlášení lživého výsledku. Poté co neprávem obvinil jiného hráče ze lži. A Pokud nahlásil číslo nižší než to předešle hozené.

   Význam trestných bodů se domlouvá před započetím hry. Mezi oblíbené možnosti patří například:  
  • Úkoly - Podobně jako u hry Pravda nebo úkol, může trestný bod znamenat povinnost splnit nějaký požadavek zadaný ostatními.
  • Alkoholická / Párty verze (18let+) - Každý trestný bod znamená vypití jednoho panáka. U této verze je zábavné to, že s každým trestným bodem je stále těžší snažit se obelhat protivníky.
  • Obyčejná / Nudná verze - Zde se body počítají pouze jako pomůcka pro určení vítěze. Kdo má nejméně trestných bodů, vyhrává hru.
  • Strip verze (18let+) - Podobně jako u svlékacího pokeru. Jeden trestný bod = Jeden kus oblečení

Varianty hry

   Varianta Macháček naslepo 

 Hráči házejí kostky jako u normální verze, jen v tomto případě se na kostky nesmí podívat ani ten kdo hází. Po hodu hráč nahlásí náhodné číslo a pokud mu následují hráč věří hra pokračuje stejným způsobem. Pokud nevěří tak hráč odkryje kostky a pokud je hodnota hodu nižší než ta nahlášená získává házející trestný bod. Pokud je stejné nebo vyšší trestný bod získává obviňující. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.