-->

Lodě hra - Pravidla a variace


Počet Hráčů: 2
Potřeby: Tužka a papír (nejlépe čtverečkovaný)  
Doporučený věk: 6 let+
Cíl hry: Potopit jako první všechny nepřátelské lodě

Lodě aneb námořní bitva


Předmluva
   Pokud se jedná o hry pro dva hráče, tak lodě, podobně jako například piškvorky, patří mezi ty nejpohodlnější z hlediska pomůcek. Ať už jste kdekoliv a máte po ruce někoho s kým si chcete dát přátelskou partičku, tak vám stačí tužka a papír a jste připraveni. Samozřejmě pro nejednodušší přípravu je vhodný papír čtverečkovaný, ale i bez něj se dá bez problémů hrát.
   Vše funguje na principu "námořní bitvy", kde oba hráči mají na jednom poli své lodě a střídají se ve střelbě na lodě nepřítele. Cílem hry je jako první potopit nepřátelskou flotilu. Dále se podíváme jak se hraje hra Lodě.

Pravidla Hry
   Oba hráči si na své papíry připraví hrací pole pro umístění svých bitevních lodí a druhé totožné pole pro zakreslení zásahů a minutí lodí nepřítele. Klasické hrací pole je čtverec o velikosti 10krát10 polí. Pokud se hráči dohodnou je možné velikost hracího pole upravit. (menší pole- rychlejší hra, větší pole - hra pomalejší). Dále se hrací pole označí na jedná straně písmeny A-J (10 čtverečků) a druhá strana čísly 1-10.
   Na připravenou hrací plochu hráči rozmístí svou flotilu, základním pravidlem pro rozmisťováni flotily je to, aby se žádná z lodí nedotýkala jiné, jinak než maximálně rohem.
     Flotila
     Co se  týče poštu lodí, jejich velikosti a tvaru, rozhodnutí je na vzájemné dohodě hráčů.
     Pro příklad můžeme použít jednoduchou flotilu
    Hra lodě - námořní bitva
  • 10 lodí pro hráče
  • Člun - Velikost 1 čtvereček - Počet 4
  • Fregata - Velikost 2 čtverečky - Počet 3
  • Ponorka  - Velikost 3 čtverečky - Počet 2
  • Křižník - Velikost 4 čtverečky - Počet 1

   Hráči se vzájemně střídají ve "střelbě". Hráč, který je na řadě si vybere pole na grafu napřátelského pole, (toho kde nemá zakreslené své lodě) například A7 a svou volbu ohlásí nepříteli. Protihráč se podívá na své hrací pole zda na daném čtverečku má nebo nemá loď. Pokud tam loď je ohlásí "ZÁSAH", pokud ne tak "VODA". Takto hra pokračuje. pokud je zasažena celé loď tak její vlastník prohlásí "ZÁSAH loď potopena". Záleží na hráči jak si označí zda výstřel byl zásah, nebo voda, například zésah křížkem, a minutí vyplněním čtverečku.


Vítěz
   Vítězem hry Lodě se stává ten z hráčů, který jako první úspěšně potopí všechny lodě protihráče. Pokud si hráči přejí hrát na body, tak si vítěz započte jeden bod za každou zbylou sekci lodě.

Varianty hry
   Jednou z  možností jak změnit způsob hry je vytvoření různých typů lodí. Například "Letadlová loď" může být 5 čtverců rozmístěných ve tvaru znaku plus. Jediným pravidlem při vytváření lodí je, aby oba hráči měli vždy na začátku stejný počet lodí stejného typu.
   V případě, že hráči chtějí upravit rychlost hry, je možné obměnit hru. Například pokud je úspěšně zasažena nepřátelská loď, je možné střílet znovu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.