-->

Jak se hraje Chodí pešek okolo - Klasická česká hra

Počet Hráčů: Minimum 3 Hráči - Doporučeno 5 hráčů a více

Doporučený věk:  3 let +

Cíl hry: Sedět po uplynutí časového limitu



Chodí pešek okolo

Velmi oblíbená společenská hra pro děti i dospělé. Nejčastěji hrané dětmi předškolního a brzkého školního věku.  Jako pešek se označuje věc podobná policejnímu pendreku, jen o něco delší a bílé barvy a měkčího materiálu, která se u starších variant této hry používala. Není jisté zda se název hry odvozuje od tohoto předmětu, nebo od staročeského příjmení Pešek, nebo naopak.

Pravidla

Před začátkem hry se vybere hráč, který bude jako první hrát Peška a ten dostane "peška" měkký obušek (dá se použít třeba i srolovaných novin, nebo pouze rukou.). Ostatní hráči se posadí, nebo postaví do kruhu zády ven a čelem k sobě a rukama si přikryjí oči aby neviděli hráče hrajícího Peška.
   Pešek začne hru odříkáváním klasické říkanky: "Chodí Pešek okolo, nedívej se na něho. Kdo se na něj koukne, toho Pešek bouchne. Ať je to ten nebo ten, praští ho Pešek koštětem". Pokud se během odříkávání kterýkoliv z hráčů na Peška podívá a ten si toho všimne, dostane od Peška pohlavek. Po odříkání celé říkanky, plácne Pešek hráče sedícího nejblíž k němu.
Plácnutý hráč vstane a snaží se Peška chytit zatímco ten se snaží oběhnout kruh hráčů a posadit se na jeho místo. Pokus se hráči podaří Peška chytit dříve, než zasedne jeho původní místo, zůstává Pešek stejný i další kolo. Pokud se mu to ale nepodaří, stává se on novým Peškem a vše se opakuje.
Pokud se hráči dohodnou na určeném časovém limitu, tak ten kdo po jeho uplynutí zůstal Peškem, dostane od ostatních hráčů zpravidla nějakou přezdívku.

Chodí pešek okolo
Chodí pešek okolo.

Vítěz

Hra v základní variantě zpravidla nemá vítěze. Pokud se hraje s časovým limitem tak hráč, který na konci hry stojí, prohrává a stává se Peškem nebo dostane jinou dohodnutou přezdívku.


Varianty hry

Jak se píše výše dá se hra hrát s časovým limitem.
Je  možno hrát ve stoje nebo v sedět, zpravidla však ne na židlím, dají se použít stoličky bez opěradel.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.