-->

Prší - Pravidla

  • Počet Hráčů: 2 a více
  • Druh Karet: Německé/Mariášové(32 karet)
  • Doporučený věk: 6+
  • Cíl hry: Jako první se zbavit všech karet z ruky





Karetní hra prší


Hra prší pravidla
Pravidly hry prší

Předmluva

   Hra Prší patří mezi nejhranější karetní hry u nás. Řadí se po bok takových her, jako je například Sedma, Zelená louka a Červená bere.

Pravidla Hry prší

   Každý hráč dostane 4 karty a jedna karta je vyložena na stůl lícem nahoru. Hráč který řadě musí vždy buď vyhodit kartu se stejnou barvou jako je vyložená karta (Srdce, Listy, Kule, Žaludy) nebo kartu stejné číselné hodnoty (7, 8, 9, 10, spodek, král). svrška lze vyhodit na na kartu jakékoli barvy či hodnoty kromě esa a 7 (jen hned po jejich vyhození, poté už ano) a hráč který svrška vyložil rozhodne jakou barvu musí mít další vyložená karta. Hráč který je na řadě potom co je vyložena Sedma si musí líznout dvě karty nebo vyložit jinou sedmu poté nutnost lízání přechází na dalšího hráče v pořadí a vzrůstá i počet karet (4, 6, 8). Hráč který je na řadě po vyložení Esa stojí tzn. že v tomto kole nemůže vykládat ani lízat karty (v některých pravidlech je možnost přebití esa dalším esem). Pokud hráč nemá žádnou kartu co by mohl vyložit nebo pokud nechce žádnou vyložit musí si líznout novou kartu z balíčku ležícího na stole.


Vítěz hry

   Vítězem je hráč, který se jako první zbaví všech karet v ruce. Poslední hráč prohrává a v dalším kole míchá a rozdává


Speciální karty prší


   Svršek - Pomocí něho je možné změnit průběh hry a barvu karet, které je potřebné vyložit. Svrška lze použít na jakoukoliv kartu, s vyjímkou Esa a Sedmy.
   Eso - Eso lze vyložit vždy na kartu stejné barvy s vyjímkou sedmy, nebo ho použít k přebití esa protihráče (není povinnost). Eso je stop karta, pokud jí následující hráč nemá možnost přebít vlastník Esem tak automaticky ztrácí svůj tah.
   Sedma - Sedma je nejoblíbenější a zároveň nejobávanější Prší karta. Lze jí vyložit na kartu stejné barvy nebo na přebití soupeřovy sedmy. Hráč, který je na řadě po vyložení sedmy a nemá v ruce sedmu vlastní ztrácí kolo a musí si z balíčku líznout 2 karty. Pokud je sedma přebitá, počet karet se násobí až do maxima 8 karet.
   Červená sedma  - Speciální využití červené sedmy je v tom, že takzvaně vrací do hry. Pokud některý  z  hráčů již dohrál hru, ale hráč v po jeho pravici vynese červenou sedmu, musí si líznout 2 karty a vrací se do hry.

29 komentářů:

  1. když už má hráč poslední kartu sedmu hodí jí na stůl můžu ho další sedmou vrátit hry čili karty si lízne on??

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud je to červená sedma, tak ano. Pokud je to "obyčejná" sedma, tak pokud protihráč již nemá žádné karty v ruce, nelízne si vyložené sedmy, vyhrál. Můžete ho ovšem vrátit srdcovou sedmou, v takovém případě by si lízal všechny přebité karty protihráč.

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud mam 2 esa a hrajeme li 3 hraci mohu zastavit oba a pujdem ja

    OdpovědětVymazat
  4. Kolika procentní je šance na výhru.

    OdpovědětVymazat
  5. Dotaz, kdo v tomto případě vyhrává. Hráč A ukončil hru tím, že odhodil poslední kartu a tou kartou bylo eso. Hráč B ho chtěl vrátit do hry sedmou. Kdo v tomto případě vyhrává? Hráč A, protože eso lze přebít jedině esem nikoliv sedmou a nebo hráč B, který tímto krokem znovu obnovil hru, čili vítězství je ještě otevřené. Pro upřesnění na červenou sedmu nehrajeme, dosud hrajeme s tím, že sedma vrací do hry například poslední soupeřova karta je kulový král proto jej můžu vrátit kulovou sedmou. Teď mi jde o to jaká jsou pravidla v případě, že někdo odhodí poslední kartu eso, tak zda je možné jej sedmou vrátit do hry. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  6. kolik karet se bere např:v půlce hry prší na červenou sedmu

    OdpovědětVymazat
  7. Jaká karta je svršek s žolíkovými kartami? J nebo Q ?

    OdpovědětVymazat
  8. Chtěl bych se zeptat, když hrajeme prší ve dvou a protihráč uzavře hru sedmičkou (kulová,žaludová,listová) já dolíznu červenou sedmu můžu protihráče vratit do hry?

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den. Když hraji ve dvou lidech hodíly první člověk eso a druhý člověk druhé eso a nemá žádnou kartu tudíž vyhrává.? Nebo nemá na uzavření kartu tak si musí vzít.?

    OdpovědětVymazat
  10. Muže se hra uzavřít esem?

    OdpovědětVymazat
  11. Když dojde lízací balíček a otočí se již odhozené karty, míchají se nebo ne?

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den. V práci vedeme spor a potřebovali bychom správnou odpověď. Hra probíhá takto. Hráč A má poslední kartu svrška - mění barvu na červenou ( v ruce mu nezůstala žádná karta), hraje hráč B a má také poslední kartu červenou IX, kterou zahodí ( v tuto chvíli je taky bez karty), hraje poslední hráč C, který má červenou sedmu. Jde nám o to koho vrací do hry. Hráče A nebo B? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  13. Odpovídám na spoustu dotazu ohledně toho co vrací vrací srdcova sedmicka a zaludove eso

    OdpovědětVymazat
  14. Ale kulový král a žolík jsou jako sedmá (jenom za kulového krále se lížou 4 a za žolíka 5)

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den,hrajeme prši ve třech a sedma vraci do hry. Je možne že hráč uzavře esem kulovým,hráč za nim stoji a třetí hráč ma sedmu kulovou,aby hráce vrátil do hry?Dĕkuji

    OdpovědětVymazat
  16. Když hodí soupeř poslední kartu červené eso, mohu ho vrátit z5 do hry červenou 7 ?

    OdpovědětVymazat
  17. Když se hraje přebíjená v prší a už hrají poslední dva hráči a hráč B tam hodí červenou sedmu a hráč A tam hodí sedmu zelenou a už nemá karty ale hráč B ještě hodí sedmu kulovou bere si karty hráč A nebo už je konec 🤔🥺🙃

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.